"Люлинската банда" пристигнала в Кюстендил още в събота, съобщи директорът на ОДМВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев по време на специална пресконференция в СДВР, на която бяха съобщени подробности за престъпната група, задържана в нощта срещу понеделник при опит за банков обир.

Седмината прокопали тунел към трезора от съседно мазе. Действията им били наблюдавани дискретно от кюстендилските и столичните полицаи, които работели при отлично взаимодействие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът от задействалата се противопожарна инсталация издал обирджиите и ускорил действията на криминалистите по задържането им. Алармата се е включила докато извършителите разрязвали решетката на трезора, и тъй като оксиженът не се е охлаждал достатъчно, това  повишило температурата и предизвикало известие за пожар.

Комисар Джоглев уточни, че ръководството на банковата институция било предупредено за действията на органите на реда и оказало пълно съдействие. Отлично протеклата полицейска операция предотвратила загубата на около 270 000 лева в наличност, както и оставените на съхранение в банката ценности.

Криминалистите от Столичната дирекция влезли в дирите на бандата през късната есен на 2008-ма година след поредица кражби от жилища и офиси, уточни заместник началникът на отдел "Криминална полиция" на СДВР Христо Терзийски. Тогава били задържани четирима от "люлинската бригада".

34-годишният Б.И. е със седем регистрации: четири за измама, по една от които е водено дело в Софийския районен съд през 2002 г. и е получил ефективно наказание глоба и три регистрации, една от които във Варна през 2007 г. - кражба чрез разрушаване на прегради.

43-годишният Р.Я. е с три регистрации за кражби и една за блудство през 1987 г., за което е водено съдебно дело и е получил условно наказание  "лишаване от свобода" в размер на 1 година и 2 месеца.

36-годишният Т.А. - регистриран за грабеж през 1993 г. и изнасилване през 1991 г., a 34-годишният К.Б. e регистриран за кражба и грабеж през 1994 г.

Четиримата са били в кръга на заподозрените и при редица други престъпления - кражби и грабежи, но към момента не са събрани достатъчно улики срещу тях. Останалите трима участници в престъпната група, задържани при опита за банков обир в Кюстендил, са засечени от криминалистите едва при разследването на последния случай.

Сред тях са кюстендилецът П.Г. (35г.), 30-годишният действащ полицай О.Й. от Трето РУМВР-София и 36-годишният Ю.А., служител на правосъдното ведомство. На всички е наложено задържане под стража за 72 часа и е повдигнато обвинение за "квалифицирана кражба".

Конкретното обвинение към всеки един от участниците в групата ще бъде прецизирано съгласно досегашната му престъпна дейност.