Трети ден продължава да бушува големият горски пожар над град Пехчево в Република Северна Македония, в близост до границата на страната ни. Огънят се гаси от въздуха с два полицейски хеликоптера, съобщи БНТ. В борбата с огнената стихия по земя се включват пожарникари от Берово, Виница, Кочани и Кавадарци, както и служители на Националните гори.

Заради риска пожарът да премине границата и навлезе в България се изграждат минерализовани ивици. На място са и много доброволци.

"Пожарът в западните склонове на връх Кадийца все още е действащ. От наша страна има служители на Горско стопанство Кресна и Горско стопанство Симитли, които са на терен и наблюдават пожара. Работи се с два булдозера, почиства се тревната ивица до достигане на минерален слой, което ще подпомогне при евентуално идване на огъня да се ограничи. Пожарът е далеч от гора и имаме възможност да реагираме", обясни директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) - Благоевград Калин Зашев.

Главчев: Пожарът край Брезово е ограничен

Главчев: Пожарът край Брезово е ограничен

Властите вземат мерки

Той увери, че ако пожарът премине на българска територия, ще бъде спрян.

В планината Славянка по границата с Гърция се очаква днес разпространението огнената стихия, която бушува вече четвърта седмица, да бъде ограничено от всички страни със специална техника.

По последна информация булдозер от гръцка помага в борбата със стихията и се очаква днес окончателно пожарът да бъде затворен от всички страни.

Харманли обяви бедствено положение заради пожар

Харманли обяви бедствено положение заради пожар

Пожарът се разраства и може да премина към област Стара Загора

Пред БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов предупреди, че рискът от възникване на пожари е висок. "Температурите продължават да са много високи. Днес отново има предупреждение за горещо време в 18 области, съчетано със силен вятър и суха висока растителност". Вчерашният ден беше доста натоварен - имахме почти 200 излизания, посочи той. Джартов призова да не се създават предпоставки за възникване на пожари. "Небрежността е основен фактор", посочи той.

Александър Джартов коментира и ситуацията към момента по отношение на пожарите по границите ни с Република Северна Македония (РСМ) и Гърция. "Отнема много време да се достигне, за да може да се въздейства активно. Продължаваме да наблюдаваме обстановката в РСМ. Пожарът при тях за момента няма индикации, че ще влезе на нашата територия. Имаме екипи както на пожарната, така и на горското стопанство. Правят се просеки. Продължаваме да работим на планината Славянка. Теренът е много труден. Колегите успяха да изградят линии, чрез които подаваме вода. Нямаме време за отпускане", посочи Джартов.

По-късно Нова телевизия съобщи, че пожарът по границата с Гърция още е активен, но огънят вече не се разпространява и овладяването му е по-лесно. Горските служители и пожарникари гасят вътрешни огнища. От гръцка страна е направена широка ивица с булдозер, с което поне засега се гарантира, че огънят няма да се развива на запад. Целта на българските власти е да съединят българската просека с тази от гръцка страна и така огънят да бъде напълно ограден.

Голям пожар заплашва село в Самоковско

Голям пожар заплашва село в Самоковско

Огънят е засегнал над 200 декара иглолистна гора и над 100 декара млади култури

Националното радио информира, че е овладян пожарът, който избухна в късния следобед вчера в района на село Неделкова Гращица в община Невестино, Кюстендилско. Огънят е засегнал площ от над 300 декара, но ситуацията вече е овладяна. Гасенето е продължило до късно снощи. Участвали са екипи на пожарната и горските стопанства от Невестино и Кюстендил, както и доброволци. Помогнали и от други общини и горски служители от Радомир.

"Снощи останахме тук да гасим до 22:30 вечерта. Пожарните останаха и през нощта, в гората вътре се влиза и се гаси. Сутринта като пристигнахме, нашата група, имахме помощна група колеги от Кюстендил, от Радомир, имаше все още горящи места в средната част на пожара. Към момента са ги локализирали. И сутринта имаше горящи места. По моя преценка, до обяд ще бъде локализиран напълно и ще останат дежурни от Горското стопанство да обхождат фронта и да го наблюдават", заяви Кирил Иванов, директор на горското стопанство в Невестино.

Не се е разраснал пожарът в Северна Македония до границата ни

Не се е разраснал пожарът в Северна Македония до границата ни

Днес в граничната зона ще бъдат разположени верижни багери

По информация на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково е локализиран и пламналият вчера пожар в района между харманлийските села Коларово и Изворово в Сакар, съобщава БНТ. Огънят е обхванал площ от около 2000 декара - стари лозя, сухи треви и храсти и част от гора. На място бяха изпратени 10 екипа огнеборци. Беше обявено и бедствено положение в община Харманли.

Огънят е овладян късно снощи. Девет екипа са продължили работа по потушаването на пожара и през нощта. Тази сутрин на терен оставят две противопожарни коли, като ще се следи очакваните високи температури да не разпалят отново огъня.

Гори над Вършец, възобновен е и пожарът в Северна Македония до границата

Гори над Вършец, възобновен е и пожарът в Северна Македония до границата

Пожарът се потушава ръчно от четири екипа на пожарната и служители на Държавното лесничейство в Берковица

Цяла нощ огнеборци са останали на дежурство в района на пожара край вилна зона "Дондуково" в община Брезово, който избухна вчера следобед, а по-късно снощи беше ограничен. 

Няма пострадали хора. Не се е наложила и евакуация. Няма и риск за близките населени места. Изгорели са няколко автомобила и 10 постройки, от които 4 вили. Огънят във вилната зона е напълно потушен. В гората в близост огънят е локализиран. На терен са противопожарни екипи, горски служители и доброволци.