В столичната дирекция на МВР днес се е явил 50-годишен мъж, на когото вчера е била връчена призовка във връзка с огласения преди два дни случай на изнудване на бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов.

След разпит, той е бил задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за съучастие в деянието.
Той има регистрация за кражби и е осъждан за това, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Припомняме, че в понеделник служители на СДВР задържаха Христо Върбанов - Папата, изнудвал ексшефа на ГЗ за 250 000 евро. Той беше заловен в момент на получаване на поредната искана вноска.

Акцията бе предприета след като на 26 ноември 65-годишният Никола Николов подал жалба в СДВР, че е изнудван. Той бил заплашван от няколко мъже, че притежават компрометиращи го материали и ако не си плати, те ще станат публично достояние.

В жалбата до полицията изнудваният пояснил, че вече е предал 150 000 евро на един от рекетьорите - 57-годишния Христо Върбанов, който е чичо на фолкизпълнителя Азис.

От него Николов получил уверението, че повече няма да бъде притесняван. Още на следващия ден обаче атаката продължила - непознатите започнали да се обаждат и да изпращат съобщения със заплашителни текстове на мобилния му телефон, за да го принудят да изплати цялата сума.

Тогава Николов решил да се обърне за съдействие към полицията. По информация на столичната полиция, Христо Върбанов е регистриран за различни престъпления - нанасяне на телесна повреда, хулиганство, закана за убийство.

Столичните криминалисти планирали и организирали действията си по сигнала и на 30 ноември, в момент на получаване на следващата вноска от 5000 евро, Папата бе задържан. При последвалия обиск в дома му в Костинброд бе намерено и иззето незаконно притежавано огнестрелно оръжие - боен пистолет.

Материалите са докладвани в Софийска градска прокуратура. Продължава работата по установяване и документиране на съпричастността и на други лица към случая.

Припомняме, по случая беше задържан и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Има данни, че той е присъствал на една от срещите с изнудвания Никола Николов като посредник и гарант.