След 10-15 години педиатрите у нас ще изчезнат. Това прогнозира доктор Калайков, секретар на Българската педиатрична асоциация.

Достъпът до квалифицирана медицинска помощ е затруднен, смята той. Броят на педиатрите у нас намалява и след 10-15 години, по негови прогнози, няма да има такива специалисти в България. Това значително ще влоши здравната помощ.

Подготовката на общопрактикуващите лекари по проблемите на педиатрията е крайно недостатъчна, смята още доктор Калайков.

Според него те се занимават с твърде много писмена работа, което не дава възможност за пълноценен преглед на пациента.

Общопрактикуващите лекари сега са превърнати в писари, категоричен е той.

50,49% от децата в София заболяват от болести на дихателната система, от заболявания на очите страдат 7,76%, а от травми и отравяния - 6,69%.

Не са достатъчни грижите за детското население, коментира доктор Невена Цачева, специалист по социална медицина.

Липсва официална статистика, по думите й, за работещите столичани и техните заболявания.

Няма никаква дейност по нездравословния начин на живот, алармира тя.

Училищната медицина е в някакви зачатъци у нас, коментира още доктор Цачева и допълни, че честа гледка край училищните дворове са пушещите ученици.

По думите й в същото време е факт Подмладяването на София. За последните 10 години раждаемостта в града се е увеличила двойно.

Достъпът до първична медицинска помощ в София е много добър. Това показват резултатите от изследване на здравно-деомографското състояние в столицата.

Осигуреността в София с болнични легла е с 50% по-висока от средната за страната.

Най-често възрастното население на столицата страда от болести по органите на кръвообращението - 65,82%. 3,36% от столичани страдат от травми и отравяния, а 3,09% от болести на храносмилателната система.