съдПловдивският окръжен съд наложи мерки за неотклонение „задържане под стража" на шестима души, задържани в рамките на операцията срещу ДДС-измами „Вносителите", съобщиха от съда.

Пламен Т., Олег К., Пламен М., Милен В., Димитър Медаров и Хованес Манукян получиха най-тежката мярка, а Андон С. ще бъде под домашен арест. Обвинението срещу тях е, че от 1 октомври 2010 г. до 08.02.2011 г. в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора са участвали в организирана престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от Хованес Манукян.

Съдът реши, че са налице всички предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Мъжете са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда ефективна присъда, а събраните до този момент доказателства показват голямата вероятност наистина да са извършили деянието.
Освен това, магистратите счетоха, че има опасност задържаните да извършат друго престъпление или да се укрият.

Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативен съд.

Припомняме, в хода на акция „Вносителите" бяха задържани 11 души- шестима в Пловдив, по двама в София и Стара Загора и един в Пазарджик. В трите града беше осъществено претърсване на 35 адреса. В хода на операцията беше задържан, а после и пуснат на свобода директор на банков клон в Пловдив.

Сред задържаните има счетоводители и собственици на фирми, участвали в престъпна схема,  ощетявала държавния бюджет чрез избягване на плащането на ДДС при търговия със захар. По информация на НАП-София над 50 фирми са замесени във вътрешния трансфер и пласирането на внесената захар от Гърция в нашата търговска мрежа.

За целта чрез съставяне и използване на документи с невярно съдържание се е водела счетоводна отчетност, вследствие на която данъчно задължени субекти си приспадат данъчен кредит, който не им се полага - престъпление по чл.255 от НК, посочиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на престъпленията държавният бюджет е бил ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца.

От МВР изтъкват, че преди това, по друга схема, организираната група е ощетила бюджета за 18,6 милиона лева. Работата по случая продължава с изясняване на пълния обем на престъпните механизми и щети за държавната хазна.