Оставиха в ареста шофьора, катастрофирал на в центъра на Бургас след гонка с полицията.

Решението е на Районния съд в града.

Припомняме, мъжът е привлечен като обвиняем за три престъпления - хулиганство с използване на МПС, повреждане на общинско имущество и управление на МПС с чужди регистрационни табели.

Припомняме, на 8 май 39-годишният шофьор спретна гонка с полицията по централните улици на Бургас. След като не спрял на сигнал с палка за извършване на проверка на бул "Христо Ботев", автомобилът продължил да се движи с включени дълги светлини към жп гарата в Бургас.

БМВ-то продължило да се движи с висока скорост по бул. "Булаир", като в района на пешеходната зона с бул. "Алеко Богориди", рязко завило вляво и се отправило към сградата на общината. Там с десен завой продължило по ул. "Александровска" и в края на площад "Тройката" самокатастрофирало.

Двама спретнаха гонка на полицията в центъра на Бургас

Двама спретнаха гонка на полицията в центъра на Бургас

Приключила на площад "Тройката" с катастрофа

Адвокатът на обвиняемия пледира искането за задържането под стража да бъде оставено без уважение и спрямо него да бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Според защитата обвиняемият не е познавал града, което изключва умисъл за извършване на деянието - хулиганство, и че здравословното му състояние не е добро и той трябва да се лекува.

Съдът обаче счете, че са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че подсъдимият е извършител на престъпленията, за които е обвинен. Всяко от обвиненията се отличава с изключителна дързост и цинизъм и макар всяко от тях по отделно да не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, обосновава вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Според съдиите с действията си обвиняемият е поставил в риск намиращите се на пешеходната зона граждани и липсата на жертви се дължи единствено на случайност и късмет. Тезата на защитника, че клиентът му не познава града според съда не оневинява неговото поведение, а е единствено опит за избягване на отговорност. Освен това обвиняемият е многократно осъждан, което обосновава извода на съда, че има опасност той отново да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Съществува и опасност обвиняемият да се укрие.

Решението на Районния съд в Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.