Пловдивският апелативен съд върна в ареста 26-годишния Любомир Трайков, причинил тежката катастрофа в нощта на 18 ноември 2016 г. в Пловдив, съобщи БНР.

При инцидента на място загинаха шофьорът и една от спътничките му. В понеделник в болницата почина и 23-годишно момиче, пътувало в автомобила.

Миналата седмица окръжните магистрати освободиха обвиняемия под парична гаранция от 15 хиляди лева с мотива, че няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

На днешното заседание Любомир Трайков беше задържан още в съдебната зала, след като Апелативният съд реши, че трябва да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Магистратите се съобразиха с протеста на прокуратурата и приеха аргументите на обвинението, че случаят е особено тежък. В същото време защитата на Трайков отново заяви, че той е съдействал на протестиралите и на семействата на загиналите.

Обвиняемият заяви, че осъзнава вината си и няма опасност да се укрие. По време на заседанието бяха изнесени нови данни от разследването - че младежът е шофирал с близо два пъти по-висока от допустимата за града скорост, бил е под влиянието на алкохол. Освен тези нарушения има и над 12 административни наказания, повечето от които са били за превишена скорост.

Преди заседанието над 50 души, сред които приятели и роднини на загиналите, протестираха пред съдебната зала.

Пловдивчани на протест срещу освобождаването на шофьора, отнел два живота

Пловдивчани на протест срещу освобождаването на шофьора, отнел два живота

Любомир Трайков беше пуснат срещу гаранция от 15 000 лв.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.