Оставиха в ареста обвинената в подкуп председателка на ТЕЛК-Ловеч, предаде Нова телевизия.

Днес съдът постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на д-р Донка Минкова.

Мотивите са, че според събраните доказателства и свидетелските показания може да се заключи, че обвиняемата е извършила престъпление, за което се предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Според съда има реална опасност д-р Минкова да извърши други престъпления.

Решението може да се обжалва в тридневен срок в Апелативен съд - Велико Търново.

В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лв. подкуп

В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лв. подкуп

В схемите били замесени всички в комисията

В началото на съдебното заседание защитата на подсъдимата поиска отвод на съдебния докладчик, тъй като от арестуването на д-р Минкова тя е била обект на засилен медиен интерес.

Според защитата "журналистическото нашествие" влияело на докладчика по делото.

Съдът обаче отхвърли искането. Той не прие и постъпилото искане от защитата за съдебно-медицинска експертиза, но прие като доказателства медицинските документи, според които обвиняемата страда от заболявания на гръбначния стълб и черния дроб.

По време на съдебното заседание бе посочено, че на 28 януари свидетелят Иван Колев от Ловеч й е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.

В съдебната зала стана ясно, че при обиск на жилището на д-р Минкова са били намерени голяма сума пари и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения, като във всяка папка е имало по 500 лева.

Задържаха шефа на ТЕЛК-Ловеч

Задържаха шефа на ТЕЛК-Ловеч

Тече разследване

При разследването е установено, че д-р Минкова е провела много разговори с другия обвиняем - Валентин Йотов. От неговите обяснения е станало ясно, че е дал 1500 лева за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на племенник за същата сума.

Защитата посочи, че ще обжалват решението. Според адвоката на обвиняемата съдът е взел изключително погрешно решение - д-р Минкова е с 95% инвалидност и е трябвало да се постанови "домашен арест".

Предстои Окръжният съд да се произнесе по мярката за неотклонение и на другия обвиняем по делото - Валентин Йотов.

Припомняме, д-р Минкова беше задържана вчера по обвинение за взимане на подкуп, като при ареста у нея били открити над 20 000 лева.

Днес стана ясно, че порочната практика в ТЕЛК-Ловеч е действала от 2 години, като са взимани до 1000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност.

Само преди седмица пък заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт, като законови нарушения бяха установени в Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана.

ТЕЛК-Ловеч е с нов председател

ТЕЛК-Ловеч е с нов председател

Работата вече е възстановена и пациенти не се връщат