Съдът остави зад решетките 48-годишен, обвинен, че е участвал в схема за телефонни измами, съобщиха от прокуратурата. Магистратите са се съобразили с искането на обвинението и са постановили на Роман Д. мярка за неотклонение "задържане под стража".

Той е обвинен за това, че е съучастник в измамата на 4 баби от Казанлък, действайки от 26 октомври 2016 г. до 16 януари 2017 г.

Съучастникът му е неустановено лице и няма данни за самоличността му.

Обвиняемият се обаждал на възрастните жени и се представял за служител на МВР. Обяснявал, че трябва да му съдействат за залавянето именно на телефонни измамници.

За целта бабите трябвало да дадат крупни суми на "измамниците", за да можело после "ченгетата" да ги спипат на местопрестъплението с веществени доказателства.

Така е прибрал общо 6950 лева от четирите възрастни жени.

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Отнесъл 10 бона от старец

Разплитането на случая започнало на 16 януари, когато Роман Д. се е свързал по домашния телефон със 77-годишна жена и се представил за служител на МВР. Използвал най-новия и модерен сценарий - че трябва да съдейства за залавяне на телефонни измамници.

Бабата отишла в банката и изтегли спестяванията си - 3500 лв. След това обаче се обадила в районното и истинските ченгета се появили на място.

Роман Д. бил заловен под жилищния блок на възрастната жена, ръкомахайки и викайки, че е полицай и тя трябва да пусне парите.

По време на разпитите си признал за още три такива удара на територията на Казанлък, по същата схема - "съдействие на полицай".

Според показанията му, неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице. Най-често в такива случаи "мулето" и организаторът не се срещат, само говорят по телефона и парите се оставят на уговорено място.

Дадоха условна на „муле” на телефонен измамник

Дадоха условна на „муле” на телефонен измамник

Фалшив доктор въвлякъл безработен в престъпна схема

Събраните доказателства сочат за още три измами на територията на града. 1200 лв. е взел от 83-годишна жена, 3000 лв. прибрал от баба на 86 и още 2750 лв. - от 83-годишна жена.

Обвиняемият Роман Д. е осъждан и понастоящем изтърпява наказание "Пробация".

По преценка на районната прокуратура четирите досъдебни производства са обединени и до момента са извършени разпити на свидетели, разпознавания, събрани са писмени доказателства, назначени и изготвени са експертизи и др.

Определението на Районен съд-Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.