"Оставката на председателя на КПКОНПИ е личен акт, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилаганията на реформата на КПКОНПИ. Това е принципен въпрос и не е свързан с оставката на Цацаров."

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти преди да започне процедурата по избор на нов председател на ВКС с кандидат Галина Захарова.

Припомняме, че вчера изненадващо дойде новината за намеренията на Цацаров едва след две години на поста шеф на Антикорупционната комисия.

Йорданова тепърва ще се познае с мотивите на оставката на шефа на Антикорипционната комисия.

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Той напуска поста от 1 март

Във връзка с избора на нов председател на ВКС, Йорданова заяви, че очаква задълбочен дебат по същество. Йорданова иска да чуе аргументите в дебата по избор и финала на заседанието и едва след това би коментирала какъв знак дава Висшия съдебен съвет.

Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това дали има независимо правосъдие и съд. След като Галина Захарова е подкрепена от ВКС, за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепя съдийското самоуправление и да го гарантираме, каза още Йорданова.

Преди изслушването на кандидата за председател на  ВКС, Галина Захарова, коментар по темата направиха Лозан Панов и главния прокурор Иван Гешев.