Главният прокурор Иван Гешев се надява процедурата по избор на нов председател на ВКС във ВСС да не стане като избора на главен прокурор - с жълт оттенък. Пред журналисти обвинител номер едно заяви, че не е запознат с декларацията, прочетена в Народното събрание, в която се иска оставката му - по това време бил пътувал към Висшия съдебен съвет, където започва изслушването на единствения кандидат за поста във ВКС. Припомняме и че самото ръководство на прокуратурата излезе с позиция минути след прочитането на декларацията от страна на Андрей Гюров.

Днес не е денят да обсъждаме политика и още повече кризисен пиар. Важният ден и важното събитие днес е предстоящата процедура за избора на председател на ВКС. Дали ще има избор, дали няма да има успешен избор, по-важно е процедурата да протече професионално и при спазване на закона, настоя Гешев, който пожела успех на Галина Захарова.

Той е сигурен, че магистратите от ВСС ще проявят най-вече уважение към себе си и институцията и няма да позволят опити процедурата да се придобие жълт оттенък. Ако не уважаваме сами себе си, съдебната власт и институцията на ВСС, няма да се уважават и всички други, включително и българските политици, каза още Гешев.

Прокуратурата се възмути от намеренията на коалицията

Прокуратурата се възмути от намеренията на коалицията

Пряка намеса, нарушаване на разделението на властите и отклоняване на общественото внимание

Преди изслушването на кандидата за председател на ВКС, Галина Захарова, коментар по темата направиха заемащия в момента този пост Лозан Панов и правосъдния министър Надежда Йорданова.