Ръководството на Прокуратурата на Република България излезе с официална позиция във връзка с политическа декларация, представена тази сутрин в Народното събрание, съобщават от пресцентъра.

"Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) смята представената декларация за крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент."

В позиция, разпратена до медиите минути след самото прочитане от трибуната на декларацията от страна на Андрей Гюров, този политически акт се определя като емблематичен пример за "пряко нарушаване на разделението на властите, което е гарантирано от Конституцията на Република България".

С аплаузи управляващите искат оставката на Иван Гешев
Обновена

С аплаузи управляващите искат оставката на Иван Гешев

Част от депутатите станаха на крака

Чутото сутринта от трибуната на Народното събрание се явява потвърждение на многократно изразените от прокуратурата опасения за растящ риск от "сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата" и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

В позицията си ръководството на ПРБ заявява, че представената декларация има изцяло политически характер и единствената й цел е всъщност да отклони общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми на обществото.

Припомняме, че едно от декларативните намерения на новата четворна коалиция е реформа в съдебната система, включително и смяна на главния прокурор. Категорично за тази позиция застават партиите ДБ, ПП и ИТН, като от БСП също дават принципна подкрепа.

Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

У нас липсвал механизъм за разследване и търсене на отговорност от обвинител №1

Предишните два парламента успяха да върнат Бюрото за защита отново към Министерство на правосъдието и гласуваха, но само на първо четене законопроекта за закриване на спецсъдилищата. За по-дълбока реформа обаче и този парламента ще трябва да търси конституционно мнозинство, което не е ясно дали ще може да се събере. Затова и намеренията на управляващата коалиция първо бе да направят реформа в КПКОНПИ, вчера изненадващо обаче стана ясно, че шефът на Антикорупцията Сотир Цацаров, който бе и предишният главен прокурор, има намерение на подаде оставка след само две години на поста. 

Всички изявления и намерения от страна на политическите партии за реформи от прокуратурата се посрещат с париране за намеса и преминаване на границите за независимост на властите. Неведнъж от държавното обвинение се изпращали сигнали и в европейските институции, в които се предупреждава за това.

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Най-добрият начин за решаване на проблема е изменение в Конституцията