Националният план за възстановяване и устойчивост по никакъв начин не е обвързан с главния прокурор, а целта на изказванията е манипулиране на общественото мнение с цел овладяване на прокуратурата и отстраняване на главния прокурор.

Това заяви заместник-главният прокурор Красимира Филипова на брифинг, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта за върховенството на закона. Заедно с нея присъстваха заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и Даниела Машева.

Прокуратурата остро се противопостави на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор. От държавното обвинение ежедневно били свидетели на изказвания на политици, които имат за цел да внушат, че развитието и просперитета на държавата са в пряка зависимост от личността на главния прокурор. Вместо да се търсят, обсъждат и намират реални решения, фокусът на обществото се измества и концентрира върху главния прокурор, посочи Филипова.

Николай Радулов очаква още зайци от чекмеджетата

Николай Радулов очаква още зайци от чекмеджетата

По думите ѝ несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост от реформи в прокуратурата и отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното-икономическо развитие на България, а твърденията на централните органи на изпълнителната власт целят да обслужат само политически интереси и да генерират негативно отношение към прокуратурата и главния прокурор, изтъкна Филипова.

Според нея не Европейската комисия изисква, а служебното правителство е предложило реформи в прокуратурата и главния прокурор, продиктувани не от необходимост, а от конкретната личност, заемаща длъжността. Красимира Филипова е на мнение, че отново не Европейската комисия, а служебното правителство е предложило да се въведат мерки в областта на съдебната реформа. Анализът на конкретните мерки показва, че част от тях вече са налични в настоящото законодателство, а реализирането на друга част е обусловена от промени в Конституцията. Логичен е изводът, че включването им е или резултат от непознаване на настоящата нормативна уредба, или са формулирани така, че да не предоставят възможност за изпълнението им в обозримо бъдеще, подчерта Филипова.

Инатът на Гешев изнесъл съдебната реформа пред скоби на Плана за възстановяване

Инатът на Гешев изнесъл съдебната реформа пред скоби на Плана за възстановяване

Надежда Йорданова е готова да подаде нови сигнали срещу главния прокурор

Прокуратурата не може да бъде отговорна за действието или бездействието на законодателния орган или органите на изпълнителната власт. Прехвърлянето на подобни отговорност е недопустимо и всякакви внушения засягат основни принципи на правовата държава

"Прокуратурата изпълнява и ще продължи да изпълнява закона такъв, какъвто е, защото това е нейно задължение. Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт. Само в условията на взаимодействие между трите вида власти е възможно постигането на върховенството на правото и реализирането на приоритетите на българската държава", каза още Красимира Филипова.

Настоящата позиция на прокуратурата ще бъде изпратена на ЕК, на ЕП, на посолствата на държавите-членки на ЕС, на посолствата на САЩ и на посолството на Великобритания.

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието