На среща с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски директорът на Пирогов доц. Спас Спасков категорично отказа да продължи да изпълнява функциите на изпълнителен директор на „Пирогов", съобщиха от пресцентъра на МЗ.

След разговора и в резултат на изразената лична позиция министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски взе решение да освободи доц. Спас Спасков от длъжността изпълнителен директор на МБАЛСМ „Пирогов".

Гайдарски възложи управлението на лечебното заведение на доц. Владислав Христов - член на Съвета на директорите - до провеждането на конкурс за длъжността „изпълнителен директор", съгласно разпоредбите на Наредба №9 от 2000 г.

 В МЗ се подготвя документацията за обявяването на конкурса.

По-рано стана ясно, че от стачния комитет са предложили списък от шест имена за членове за новия борд на директорите на „Пирогов".

Списъкът е предоставен на зам.-здравния министър Матей Матеев.

Кръстьо Пенчев отказа да назове имената на предложените в списъка, тъй като такава е уговорката.

Всички имена са съгласувани с медиците в лечебното заведение.

Пенчев уточни обаче, че всички предложени са лекари с дългогодишна практика в Пирогов, утвърдени професионалисти, хабилитирани и с опит в здравния мениджмънт.

В списъка няма включени представители на стачния комитет, категорично заяви Пенчев.

Той каза още, че очакванията са здравният министър Гайдарски „евентуално да се съобрази с предложенията на лекарите и стачния комитет".

Припомняме, след няколкочасови преговори снощи стачният комитет се споразумя с ръководството на здравното министерство да бъде обявен конкурс за нов директор на „Пирогов", както и за борд на директорите.

Постигнатата договоркаосуети планираното за днес начало на ефективна стачка в болницата.