От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) отговориха на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че проверката на четирите процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците е заради действията към детската болница.

В становището си от Антикорупционната комисия уточняват, че проверката на дирекция "Противодействие на корупцията" е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации.

Детската болница - истинската причина за атаката, според Кацаров

Детската болница - истинската причина за атаката, според Кацаров

Той твърди, че тестовете за учениците са само повод за уронване на престижа му

На 04 януари 2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата.

"В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че "казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му" е лишено от основание", пишат от Комисията.

Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал.

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Започна протестът на работещите в болница "Лозенец"

От КПКОНПИ припомнят, че са направили и проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изпратени на възложилия проверката прокурор.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е "целта на атаката", уверяват от КПКОНПИ.

Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове, пишат от Комисията.

Асена Сербезова иска да види какво й е оставил Кацаров на бюрото

Асена Сербезова иска да види какво й е оставил Кацаров на бюрото

Приоритети: коронавирусът, общата предотвратима смъртност и Спешна помощ

Припомняме, от Антикорупционната комисия вчера обявиха, че има данни за корупция в МЗ. Преди това отстраненият от поста си бивш служебен здравен зам.-министър Димитър Петров бе обявил, че процедурата за закупуване на тестове е разделена на четири части.

На 9 декември 2021 г. Петров припомни още един опит да бъде отстранен от поста си в служебния кабинет "Янев" - около 8 октомври 2021 г., когато е отказал да подпише докладната записка за сливането на трите дружества - болница "Лозенец", съществуващата детска болница и "Здравна инвестиционна компания за детска болница", в която има 80 млн. лв.

Сливането става лесно, но ако следващият министър иска да раздели дружествата, процедурата ще отнеме шест месеца и най-вероятно кредиторите на болниците ще искат първо да им се покрият дълговете, а след това да се разделят. С това се залага бомба на следващия министър, най-малкото това не е етично, допълни Петров.

Ден след назначаването си на поста приемникът на Кацаров - министър Асена Сербезова, замрази идеята му за сливане на детската болница с учебната болница "Лозенец".