От компанията, която строи небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" ще обжалват решението за спиране на строежа. Пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма "Артекс инженеринг" заяви, че ще обжалват решението на ДНСК.

"Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е - когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България", каза арх. Мирянов.

По думите му решенията на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов били продиктувани от протестите и "улицата". Това е единственият начин да си обясня факта, че и ние не бяхме поканени на срещата вчера. Втори ден чакам отговор от тях", добави Мирянов-младши.

Припомняме, докато в Министерския съвет вчера имаше среща между представители на Инициативния комитет "Лозенец", столичния кмет Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков, регионалния министър Петя Аврамова и премиера Бойко Борисов от компанията "Артекс" в открито писмо заявиха, че многократно са търсили среща с премиера.
Такава среща им е била отказвана. След тази среща архитект Здравко Здравков обяви, че получаваните есемеси от компанията до него били обичаен натиск и той няма да подава сигнал за опит за вмешателство в работата му.

Спират строежа на небостъргача, поправка "Артекс" нямало

Спират строежа на небостъргача, поправка "Артекс" нямало

Не стана ясно каква ще е съдбата на построеното до момента

Пред общественото радио представител на строителния надзор - Ива Милова твърди, че няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна. Според нея в последните 2 години, откакто е започнал строежът на "Златен век", това е един от най-проверяваните строителни обекти в София.

"Когато "Артекс" внесе молбата за презаверка на разрешението за строеж, в този момент в Народното събрание вече беше внесен проектозакон за изменение. В тази поправка тези изменения са неблагоприятни както за "Артекс", така може би за всички разрешителни режими в София, тъй като се въвежда рестрикция в броя на презаверките. В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие". (ретроактивно действие - преди датата на приемане на закона или законовата поправка - б.р.).

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

Поправките в Закона за устройство на територията (ЗУТ) нямат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби, заяви архитект Борислав Игнатов - председател на Камарата на архитектите в България.

Според него трябва да се разгледа и възможността, която е абсолютно реална, че това е заварен случай, който в момента действа, т.е. не е старо разрешение, което изведнъж се подновява. При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни, обясни той. По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

И от "Артекс" искали среща, но Борисов им отказвал

Според Пламен Мирянов има разрешение за строителство до 2020 г.

Архитект Игнатов подчерта, че установените от ДНСК нарушения при небостъргача, са технологични. "Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна", каза арх. Игнатов.

Според него е необходимо Законът за устройство на територията да бъде преразгледан кардинално. На негово място да бъде прието ново съвременно законодателство във вид на кодекс, настоява арх. Игнатов. Според него случаят "Артекс" е болезнен както за бранша, така и за цялото общество. "Такъв тип казуси произтичат от неуредиците в законодателството", допълни председателят на Камарата на архитектите в България.