От Община Горна Оряховица са предложили извънсъдебно споразумение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Споразумението е по делото за отказ за финансиране на проект за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съобщи БНР.

В Община Велико Търново започва подаването на документи от семействата, които искат да сменят печките си на твърдо гориво с алтернативно отопление. 

Мръсен въздух задушава шест града у нас

Мръсен въздух задушава шест града у нас

В София, Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов нормите са в пъти над допустимото

Мръсният въздух е сериозен проблем за Велико Търново и за Горна Оряховица. В областния център е осигурено европейско финансиране и от 2020 година започва подмяната на първите печки. В Горна Оряховица, където дните с мръсен въздух са два пъти над разрешеното от закона, решението на съда би помогнало или попречило на ограничението на замърсяването на въздуха.

Общината се съди с eкоминистреството за отхвърлен проект за 8 милиона лева, поясни кметът Добромир Добре. По думите му трябва да се даде възможност на хората за предприемане на по-драстични мерки - филтри на комини, преминаване на друг вид гориво.

Очаква се решението на Министерството на околната среда и водите по предложеното от Общината извънсъдебно споразумение, поясни още кметът Добрев.