Състав на Административен съд София се произнесе с решение по жалбите, заведени от партия "Атака", Демократическа партия, Регионален съвет на „Зелената партия" и Георги Пейков Вълчев срещу решение на Общинска избирателна комисия за обявяване на избора на Бойко Борисов за кмет на София.

Съдът е счел твърденията на жалбоподателите за допуснати нарушения на изборите за кмет на столицата за неоснователни.

Въпреки двукратно предоставената от съда възможност, жалбоподателите не са представили доказателства, с които да бъдат подкрепени твърденията за съществени нарушения на изборната процедура.

Жалбите не посочват конкретни секции, в които са извършени нарушения, а същевременно не се оспорва истинността на представените 1427 протоколи на секционни избирателни комисии.

По твърденията в жалбата на "Атака" за нарушения при транспортирането и предаването на бюлетините в ОИК, както и по твърдението за прозрачност на хартията на бюлетините, съдът счита, че разписките за предаване на протоколите от всички 1427 секции са оформени надлежно, а тайната на вота е осигурена, както от възможността за прегъване на бюлетината и поставянето й в плик, така и от други мерки, осъществени от администрацията в изборния процес.

Съдът не прие за основателни твърденията на жалбоподателите „Зелена партия" и Георги Вълчев за нарушения при определяне на номерата на бюлетините чрез жребий, както и за проведени репресивни действия от структури на МВР срещу кандидатите, отново поради липсата на доказателства за тези твърдения.

По жалбата на Демократическата партия за наличието на недействителни бюлетини, съдът посочва, че спечелилият на първи тур кандидат за кмет Бойко Борисов е получил 202 800 гласа, а кандидатът на Демократическата партия - 6 566.

След като разликата между двамата кандидати за кмет е 196 234 гласа, а броят на недействителните бюлетини е 17 711, а на бюлетините без пликове - 9 576, дори и хипотетично да се приеме, че всички тези бюлетини биха били действителни и подадени за кандидата на жалбоподателя, пак не биха променили крайния изборен резултат, досежно класиралия се първи кандидат.

Решението на АС София е постановено подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.