Държавната комисия по сигурността на информацията е отхвърлила жалбата на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев срещу решението на ДАНС да му предоставя достъп до класифицирана информация, съобщи БНР.

От своя страна Гатев обясни, че ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

Гатев обжалва спрения си достъп до класифицирана информация

Гатев обжалва спрения си достъп до класифицирана информация

Решението е институционална атака от страна на прокуратурата и ДАНС

По думите на Гатев жалбата му била отхвърлена без мотиви, придружаващи решението. Без мотиви било и решението на ДАНС за това Гатев да бъде лишен от достъп до класифицирана информация. Самият Гатев обясни, че е изненадан от решението на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Гатев допълни, че е категоричен в намерението си да обжалва решението пред ВАС, въпреки че по подобни казуси почти не съществува съдебна практика.

Припомняме, че първоначално прокуратурата сигнализира за проблем около Георги Гатев. Според прокуратурата той консултирал разследвани магистрати докато попълвали заявления за това дали са били обект на незаконно подслушване. Тези действия на Гатев били неправомерни.

Поради този сигнал ДАНС реши, че Гатев не трябва да има достъп до поверителна и класифицирана информация.

Председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков също взе позиция по казуса. По думите му цялата ситуация около Гатев може да се тълкува като злонамерена атака от страна на ДАНС и прокуратурата срещу Бюрото с цел сплашване.