Митничари откриха 1800 кутии /34 000 къса/ цигари в тайник на пътнически микробус с българска регистрация, съобщиха от Агенция "Митници". 

Микробусът, управляван от българин, е напускал страната през ГКПП Дунав мост -Русе.

При проверка служителите на реда намират специално изграден тайник в пода на превозното средство, под задните седалки. В тайника са открити 1800 кутии цигари от 6 различни търговски марки, всички с валиден български акцизен бандерол.

Шофьорът на микробуса е признал в писмените си обяснения, че сам е изработил тайника, твърдейки, че превозва цигарите за сватба на свой роднина в Германия. Той обаче не е представил необходимите документи за декларирането на цигарите.

Според закона когато количествата са над лимитите за лична употреба, акцизните стоки, освободени за потребление на територията на страната (облепени с валиден български бандерол), следва да се превозват за друга държава - членка на ЕС с придружителен документ.

При друга проверка в района на ГКПП Силистра в личния багаж на българин са открити 1230 кутии /24 600 къса/ цигари с български акцизен бандерол и без документи.

При следваща проверка на лека автомобил на МП "Калотина" митничарите се натъкват на още 828 кутии /16 560 къса/ цигари от различни търговски марки с български акцизен бандерол без документи. Цигарите отново са били превозвани от българин.

Откритите общо 3858 кутии цигари при трите проверки са иззети. Срещу нарушителите са съставени актове.