Арестуваха българи при мащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, съобщава БНР.

Акцията е била проведена под шапката на "Европол" е била ръководена от португалската полиция и Федералното бюро на САЩ.

Групата "QQAAZZ" включвала и български граждани, като техните адреси у нас са били и претърсени.

Освен в България са били претърсени общо 40 жилища в Испания, Италия и Латвия - оловината обиски са били проведени в балтийската република.

В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста са били направени в Испания, а по един - в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия.

Престъпната група е изпирала пари, откраднати от хакери чрез зловреден софтуер, като ги прехвърляла между стотици банкови сметки по света. Освен наши сънародници в групата са участвали и граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия.

По данни на министерството на правосъдието на САЩ престъпниците са откраднали пари от американци и европейци.

Още през март в САЩ в рамките на международната операция е бил руски гражданин. Тогава са му били повдигнати и обвинения.

В рамките на операцията служителите на ГДБОП са подпомогнали разследването чрез обмен на информация и извършени претърсвания на територията на област Варна. Иззето е оборудване за добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти.

Установено е, че ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам. Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят. За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютърни конфигурации на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС. Изяснено е също, че за откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата, набрани от групата, са използвали подправени полски и български паспорти. Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50% от цялата открадната сума.