Митничари откриха 1467 литра нелегален етилов алкохол в гараж в Аксаково, област Варна. Проверката е в рамките на засиления контрол на Агенция "Митници" срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки в района на Черноморието.

Засилените проверки, които започнаха в началото на юли, ще продължат през целия туристически сезон.

Митническата проверка в частния имот в града е извършена на 4 юли. В гараж на територията на имота са открити ПВЦ съдове с различни вместимости - от 10 до 55 литра, съдържащи прозрачна и жълта на цвят течност, с мирис на етилов алкохол.

Установено е чрез измерване със сертифициран денситометър, че пластмасовите съдове са пълни с общо 1467 литра етилов алкохол, от които 1125 литра прозрачна течност с алкохолно съдържание 32% vol. 287 литра жълта течност - 48,5% vol., както и 55 литра спирт с алкохолно съдържание 97% vol. За алкохола не са представени документи за произход, обезпечен или платен акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Нелегалният алкохол е иззет. Взети са проби за лабораторен анализ. След излизане на резултатите от лабораторните експертизи по случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.