Официално бе открита Болница "Токуда" в София.
Тя започва да функционира от 1 декември.

В приветствието си при откриването на лечебното заведение д-р Румен Панов, изпълнителен директор на болницата, каза, че "Токуда" е получила разрешение за лечебна дейност от Министерството на здравеопазването.

Изключително съм щастлив от възможността да присъствам на откриването на болница "Токуда" в София, каза на български език посланикът на Япония у нас Коичиро Фукуи.

Той пожела успех на болницата и на медицинския екип и сподели очакванията си заведението да се превърне в успешен пример, който да привлече и други японски инвестиции в България.

На откриването присъстваха министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, а екипът на болницата, както и всички гости, бяха поздравени от името на Симеон Сакскобургготски.

Министър Румен Овчаров посочи, че това е най-голямата инвестиция в българското здравеопазване за последните 17 години. Инвестирани са 140 милиона лева, а болницата осигурява 1000 нови работни места.

По думите на министъра болницата е най-високотехнологичната на територията на България и на Балканския полуостров.

На откриването на лечебното заведение освен политици присъстваха представители на чуждестранни мисии, лекари и гости.

Радостен съм да ви поздравя с откриването на "Токуда болница София", се казва в поздравително писмо на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски до д-р Торао Токуда и ръководството на болницата.

Симеон Сакскобургготски оценява избора за построяване на първата болница от веригата Tokushukai Medical Corporation извън Япония в България като признание за благоприятния инвестиционен климат в нашата страна, а намерението за превръщането й в логистичен и квалификационен център на корпорацията за Източна Европа и Африка - за високото ниво на подготовка на българските медицински кадри.

"Токуда" е уникална за България не само като отговор на нуждата на София от изградена по световните стандарти за качество болница, но и заради заявения от лекарския екип специален интерес към превенцията, профилактиката и ранното откриване на заболяванията.
Безукорното функциониране на този хуманен проект в България е гарантирано от ползващия се с международен авторитет мениджмънт на International Hospital Service, посочва лидерът на НДСВ.