Задържаха контрабандни цигари и тютюн при национална митническа операция "Атила 2".

Иззети са общо 154 860 къса цигари с валиден български бандерол и над 10 кг тютюни без документи за платен акциз.

Акцията е проведена между 7 ноември и 11 декември и е била насочена към противодействие на акцизните нарушения и престъпления при тютюневите изделия.

На рисков анализ са били подложени близо 140 000 пратки. Освен това са били извършени проверки на пътници от близо 30 полета, излитащи от летищата в София, Варна и Бургас.

Отчита се спад на нарушенията при увеличен брой на пратките. Повечето цигари над допустимия лимит от четири стека са открити у пътници за Великобритания.

След проверки на Летище София са съставени 16 акта за административни нарушения.

От Агенция "Митници" посочват, че най-интересният случай, засечен в рамките на операцията, е свързан с двама пътници за Лондон, които регистрирали като извънгабаритен багаж общо пет кашона с по една печка за пица. След проверка обаче митническите служители открили в кухината между дъното и капака на печката скрити цигари. Стените на уреда били увити с алуминиево домакинско фолио, вероятно за да се затрудни рентгеновата проверка. При случая са иззети общо 22 000 къса (1100 кутии) цигари, облепени с български акцизен бандерол.

При акцията са открити и пратки с общ обем около 2 тона, за които са възникнали съмнения, че стоките в тях нарушават права на интелектуална собственост. Повечето пратки са били насочени към страни от Западна Европа. Установените случаи са предадени за проверка на органите на МВР.