Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в складово помещение в Пловдив при съвместната операция на "Икономическа полиция", Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Регионална здравна инспекция (РЗИ), съобщиха от МВР. 

Акцията е осъществена 5 февруари след получена информация в отдел "Икономическа полиция" към областната дирекция на МВР, че от склад в Северната промишлена зона в Пловдив се извършва търговия с диазотен оксид - т. нар "райски газ". За проверка на сигнала е формиран екип с участие и на представители от ОДБХ и РЗИ. Установено е, че помещението се стопанисва от дружество с предмет на дейност специализирана търговия на едро с други хранителни стоки, но без регистрация в Агенцията по храните съгласно действащото законодателство. От ОДБХ е връчена покана на единия от управителите за съставяне на акт за нарушението. Издадено е и разпореждане за възбрана за реализация (продажба) на откритите над 9600 флакона и около 30 хиляди патрона с диазотен оксид с различни аромати, поради липса на етикети на български език съгласно Регламент № 1169/2011 г. на Европейски съюз.

За нередностите са изготвени и съответните констативни протоколи. При инспекцията в склада са намерени и около 50 хиляди латексови балона, с най-вероятно предназначени за пълнене с райски газ. Разследващите от отдел "Икономическа полиция" продължават проверката за изясняване на произхода на стоката - кога и с какви документи е внесена на територията на България. След приключването й материалите ще бъдат внесени в Районната прокуратура в Пловдив.

По-строг закон срещу разпространението на райски газ иска МВР шефът

По-строг закон срещу разпространението на райски газ иска МВР шефът

Настоящите законодателни разпоредби не давали ефект