Нов опит за пренасяне на голямо количество недекларирана валута са предотвратили служители на Митнически пункт "Капитан Андреево". Над половин милион британски лири са отктити в хладилен агрегат на товарен автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

В тайник на бус митничари откриха пачки с над 100 бона

В тайник на бус митничари откриха пачки с над 100 бона

Случаят е от вчера на МП "Капитан Андреево"

Пколо 18.25 часа на 4 юли 2022 г. на пункта пристигнал товарен автомобил с турска регистрация на път от Германия през България за Ирак. Камионът е избран за щателна митническа проверка, при която в хладилния агрегат на полуремаркето, както и в арматурното табло в шофьорската кабина са открити полиетиленови пликове с банкноти в купюри от 5, 10, 20 и 50 британски лири. Общото количество на откритата недекларирана валута е 531 315 британски лири, с левова равностойност 1 208 890 лева.

По случая е образувано бързо производство. Шофьорът е турски гражданин на 36 години. Той е привлечен като обвиняем за това, че не е декларирал писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, като стойността на валутата е в особено големи размери.