Криминалисти от РУ-Нови пазар откриха модерна оранжерия за отглеждане на канабис в покрайнините на града. Операцията е реализирана на 21 септември под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен.

Около 9:30 часа вчера е извършено претърсване в стопанска постройка в землището на Нови пазар, собственост на 39-годишния местен жител В.Ч. Там криминалистите открили две помещения, пригодени за отглеждане на канабис. В едното имало 77 саксии с канабисови растения, всяко от които било достигнало различен стадий на развитие.

Наркооранжерията от закрит тип била оборудвана с вентилационна, отоплителна, осветителна и поливна инсталации в работен режим. По този начин за растежа на растенията били създадени много добри условия. Всяко от тях било с височина между 50 и 80 см. При извършения полеви наркотест са реагирали на "канабис". В съседно помещение са открити препарати, съоръжения и материали, подпомагащи оптималния им растеж.

Снимка 313966

Източник: пресцентър МВР

По време на извършените процесуално-следствени действия са открити и иззети два плика зелена тревиста маса с общо тегло около 340 г. В.Ч. бил установен на място. По време на задържането му оказал съпротива. Мъжът е криминално проявен.

Известен е на полицията с кражба на стоки от хранителен магазин, кражба на метален стълб край язовир, кражба на значително количество машинно масло от предприятие в Нови пазар, кражба на метали. Осъждан е и за унищожаване на електрически стълб и за кражба на метали.

Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Образувано е досъдебно производство.

След доклад на материалите в Окръжна прокуратура-Шумен мъжът е привлечен като обвиняем за извършено престъпление и мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на ОП-Шумен.