Министърът на правосъдието Мария Павлова откри ново затворническо общежитие от открит тип към затвора в Белене. Новата сграда е с капацитет от 70 души. Тя е изградена спрямо съвременните изисквания за условия - 4 кв. м. жилищна площ на лице, санитарни възли във всяка килия и бани.

В новото затворническо общежитие има обособена стая за провеждане на групова работа с лишените от свобода, както и стая за провеждане на индивидуална работа и консултиране с инспекторите по социална дейност и с психолозите. Предвидени са и площи за спорт и отдих на открито.

Средствата за общежитието бяха отпуснати от "Фонд затворно дело". Ремонтните дейности са извършени за 6 месеца изцяло от лишени от свобода от Беленския затвор.

Успоредно с обособяването на общежитието, текат и ремонтни дейности в затвора в Белене - вътрешни ремонти на килиите и подмяна на дограмата на всички помещения.

Предвижда се и до края на годината да бъде изградено млекопреработващо предприятие, в което лишените от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти.

За осигуряване на трудовата ангажираност на максимален брой лишени от свобода от затвора, към момента са разкрити 25 работни обекта, на които полагат труд 150 затворници.