Военният съд в Сливен отложи гледането на делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров за кражбата на танк "Майбах".

Това съобщава Sliven.info, позовавайки се на говорителя на военна прокуратура Христо Тинев.

елото трябваше да бъде гледано днес, но е отложено за 20 май, тъй като не са получени документи, удостоверяващи, че един от двамата немски граждани е получил обвинителните книжа.

Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери.

Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 година при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност - ВП и ВКР" - Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитваха да изровят втори танк.

Първият изровен от учебния полигон танк "Майбах" бе вече изнесен зад граница.

36-годишният Томас Гмайнер и Матеус Майер, на 67 г., бяха задържани с европейска заповед за арест, издадена по искане на сливенската Военна прокуратура

В края на 2007 година тримата обвинени бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство".

Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор.

Около 70 000 лв. могат да бъдат взети за танк "Майбах". Танковете „Майбах" са използваните през Втората световна война и по-късно са били заровени при границата ни с Турция.