Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Методиев - Пилето, тъй като двама от последните призовани за разпит свидетели не се явиха.

Пилето е обвинен за незаконен внос на китайски стоки през ГКПП „Калотина" и ГКПП „Капитан Андреево" в периода 2003 -2004 г.

Според обвинителният акт конртабандата е на стойност 3.5 млн. долара, а от нея щетите за държавата са за над 1.5 млн. долара.

Прокуратурата заяви, че държи на разпита на неявилия се Лозан Николов, тъй като според данните на прокуратурата в негов в камиона са били намерени стоките, които не са били надлежно декларирани.

Съдията постанови да се изпратят писма до ВКП, Министерство на правосъдието и НСлС относно направената поръчка към Китайска народна република за предоставяне на митнически данни.

Единият от свидетелите, които се явиха - Николай Цанков, според съда, дава противоречиви и неясни показания спрямо разказа си пред следовател в досъдебното производство.

Съдията поиска тези показания да бъдат изчетени в съда.

Защитата не даде съгласие, тъй като според адвокат Василев цялото досъдебно производство е водено изключително тенденциозно срещу Методиев.
Делото е отложено за 16 април.

Припомняме, на предишното заседание по делото - на 17 декември миналата година четирима от свидетелите дадоха показания, различни от тези, които са дали по време на досъдебното производство.

Смята се, че престъплението е извършвано в съучастие с митнически служители от двете ГКПП-та и водачи на товарни автомобили.

Сочени за помагачи на Пилето са митничарят Ивайло Разложки - Тихия и бившите му колеги Радослав Живков - Джими и Георги Георгиев - Пурата.
Припомняме, Джими и Тихия са в ареста от лятото, когато бяха задържани, след като антимафиотите разбиха мащабен канал за внос на джиесеми.