Отнеха българското гражданство на руския милиардер Сергей Адониев от списъка на списание "Форбс" след сигнал от Антикорупционния форум (АКФ) и партньори на ДАНС, съобщиха от Антикорупционния форум.

След сигнала на АКФ имало и писма от партньорски служби на ДАНС. При получаването на българско гражданство Адониев укрил, че има осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Той получил българско гражданство "за особени заслуги" през 2008 година. 10 години българските институции не знаели за осъдителната присъда в САЩ на руския милиардер.

Състоянието на Сергей Адониев, който е известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, се оценява през 2018 г. на около 800 млн. долара.

През 2018 г Андониев беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник "Новое время".

"Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на "руският отговор на iPhone" - мобилният телефон Yotaphone", пишат от АКБ.

EK: България продава лесно гражданство на чужденци

EK: България продава лесно гражданство на чужденци

Малта и Кипър също представляват заплаха за Общността

Дори след отмяната на натурализацията Адониев ще може да пребивава в ЕС, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.

Информацията за отнетото гражданство беше публикувана днес, 22 януари 2018 г. от "Свободна Европа". Тя е потвърдена от ресорния заместник министър на правосъдието по въпросите на българското гражданство.

От АКФ потърсили съдействие на журналисти, тъй като в преписката имало лични данни и това спирало нейното публикуване.

"Казусът "Адониев" и най-вече липсващото становище на ДАНС по преписката повдигат много сериозно въпроса за ефективността на агенцията като институция със специални функции на надзор и проверка в процедурите за натурализация по Закона за българското гражданство", информират от Антикорупционния форум.

Те припомнят, че всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev. Проверката отнема минути. Информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Wikipedia.

Антикорупционистите очакват от вътрешната комисия в парламента и извънредната комисия за проверка на корупционните схеми с издаването на български документи да отговори на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация. Те питат и защо подобна проверка не е правена в продължение на десет години след това.

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Това предвиждат мерките на Министерството на правосъдието