Съдия Мирослава Тодорова, известна като съдията, завела дело срещу Цветан Цветанов за клевета по времето, когато той бе вътрешен министър, няма да бъде наказвана за бавно правосъдие.
Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и спаси от наказание за бавно правосъдие съдия Мирослава Тодорова, пише "24 часа".

През февруари тричленен състав с докладчик Красимир Шекерджиев предложи на съдийката от Софийския градски съд да бъде отрязана заплата с 10% за 6 месеца. Това не бе прието от колегията.

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на закрито заседание е поискал Тодорова да бъде понижена като съдия в Софийския районен съд за 1 г. По време на дебатите било предложено и друго наказание за съдийката - "понижаване в ранг".

След изслушването на съдия Тодорова имаше няколко отлагания, едното бе по инициатива на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, днес кадровиците стигнаха до финала на казуса.

Шестима членове на ВСС искаха съдията да бъде понижена за 1 г. в Софийския районен съд. Това са Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова.

За да се приеме решение са необходими 8 гласа. Срещу този вариант на наказанието се обявиха Панов и членовете на ВСС Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Не мина и наказанието за Тодорова "понижаване в ранг" с 5 гласа "за" и 8 "против".

Третото предложение било най-леката от възможните санкции - "забележка". Него подкрепиха само 4-ма кадровици - Панов, Пашкунова, Керелска и Дишева.

Тодорова бе изправена на дисциплинарен съд през 2016 г. по искане на Инспектората към ВСС за системни забавяния.

Съдебните ревизорите провериха цялата работа на Тодорова, когато правораздаваше в Софийския районен съд, и установиха забавяния по стотици дела. Преди това инспекторите получиха сигнал срещу съдийката от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Делото било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът е длъжен да го реши за 24 часа, но Тодорова се забавила с месец.

Решението за липса на наказание на съдийката може да бъде атакувано от инспектората пред ВАС.