БГНЕС
"Може да се каже, че епидемията от морбили свърши, но тя коства много усилия и средства на държавата". Това съобщи д-р Ангел Кунчев - директор на отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Той отбеляза, че заболяванията от морбили са спаднали рязко. Кунчев допълни, цитиран от plovdiv24.bg, че сега има по няколко случая на седмица, докато в пиковите моменти те са стигали до 800-1000.
За последната година и няколко месеца от морбили са боледували над 24 000 души, повечето от които деца. Близо 95% от тях са от ромски произход.

"Здравните проблеми в ромската общност са една малка част от големия социален проблем, наречен "маргинализирани групи", коментира д-р Кунчев. Той уточни, че епидемията от морбили е взела жертви 24 деца.

"Това ни показва, че имунизациите в тези групи са изключително важни и трябва а търсим всички възможни начини да ги увеличим", подчерта лекарят.

Според Кунчев една от причините за епидемията е фактът, че отделни общопрактикуващи лекари не са си свършили добре работата. Той обясни, че за борбата срещу морбили са били организирани мобилни кабинети в по-големите ромски махали в Сливен, Бургас, Хасково, Пловдив и др.

"В България няма град, в който да няма голяма затворена ромска група. По-трудно се работи с тях", изтъкна Ангел Кунчев.

Той допълни, че са били подбрани 150 здравни медиатори в цялата страна, които са работили с ромската общност по места. Подкрепа е оказала и Евангелската църква, която е предоставила място за имунизационните пунктове.

„Това ни даде възможност в рамките на един кратък период да имунизираме близо 200 000 деца, което доведе и до поставяне на епидемията под контрол", посочи д-р Кунчев. Той отбеляза, че сред ромите има несериозно отношение към здравето на децата, а също така ги е страх да се обърнат към лекар, защото могат да им бъдат поискани пари.