Бизнесменът Васил Божков бе призован на разпит в прокуратурата, съобщава Нова телевизия.

Причината - да даде показания относно твърденията си, че е давал подкупи заради хазартния си бизнес.

Обвиняемият от прокуратурата по 19 престъпления бивш хазартен бос, който преди дни се завърна след над 3-годишно изгнание в Обединените арабски емирства, се яви в прокуратурата около 15 минути преди 13.00 часа. В сградата на бившия спецсъд на ул. "Черковна" влезе бус на съдебната охрана със затъмнени стъкла, придружаван от сериозен ескорт от полицейски патрулки. Малко след това в сградата влезе и адвокатът на Божков Георги Гатев, който отказа коментар.

Причината за разпита - твърденията на бизнесмена, че е давал милиони левове като "данък спокойствие" на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през ексфинансист номер едно Владислав Горанов и пиара на Борисов Севдалина Арнаудова.

Прокуратурата изнесе в съда данни за връзки на Божков с Пригожин
Обновена

Прокуратурата изнесе в съда данни за връзки на Божков с Пригожин

Бизнесменът остава зад решетките, ще обжалва решението

Твърденията му бяха отречени от замесените лица.

Стигна се обаче до ареста на Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, заподозряна за пренасяне на парите от Божков към Борисов, както и на самия лидер на ГЕРБ. Тримата останаха едно денонощие в ареста, но впоследствие съдът определи задържането им е за незаконно.

Отново около 13:00 часа в сградата на ул. "Черковна" ще пристигне и бившата съпруга на следователя Петър Петров - Любена Павлова. Тя даде няколко ключови интервюта, в които твърдеше за корупция в съдебната власт.

Очаква се да ѝ бъдат повдигнати обвинения във връзка с аферата "Осемте джуджета".

Павлова и един от бившите прокурори в Специализираната прокуратура бяха посочени като хората, успели да присвоят ценности и монети от един от замесените в аферата - бивш собственик на асансьорния завод "Изамет".

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Адвокатите на бизнесмена ще обжалват наложената му мярка за неоклонение