Арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен. Това е решението и на втора инстанция на Софийския административен съд.

С решението се потвърждава първото отсъждане. През март месец МВР арестува лидера на ГЕРБ, тогава в опозиция, Бойко Борисов в Банкя. В рамките на операцията бяха арестувани и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и ПР на Борисов Севделина Арнаудова

Прокуратурата обаче обяви, че не е открила данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения и тримата задържани престояха в ареста на Националната полиция под едно денонощие. Отделно производство бе започнато и от спецпрокуратурата.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов "не покрива стандарта за непроизволност и законност", гласи решението на магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция обжалваха решението на първата инстанция. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова. Настоящият служебен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР няма да оттегли жалбите, подадени по време на предишния министър Бойко Рашков, въпреки че самият той не би арестувал Борисов.

СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв. плюс държавната такса в размер на 70 лв.

Рашков заподозря натиск върху наследника му в МВР

Рашков заподозря натиск върху наследника му в МВР

Има "корупционно гнездо" в МВР-дирекция, свързана със собствеността