МВР няма да жали средства и ресурс, за да се противопостави на порочните практики на купуване и продаване на гласове на предстоящите в началото на октомври избори, като силовото ведомство ще надгради усилията на ръководството начело с Бойко Рашков в последната повече от една година в тази насока. Тази амбиция изрази пред Нователевизия новият вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Полицията натрупа значителен опит, има ясно разписани стъпки за провеждането на избори. Амбицията на полицията е да надградим тези усилия и да установим лицата, стоящи зад тези практики, които не са само купуване на гласове. Те се развиват във времето и се променят. Но нашата цел е да изправим такива хора пред закона с годни доказателства и да понесат отговорност, тъй като това ще е истинската превенция.

МВР не може да спре да изпълнява функциите си, но ограниченият ресурс до голяма степен пречи да се развиват функциите и по двете направления - да предотвратим купения и манипулиран вот, но и да издирим и накажем лицата, отговорни за него", каза той.

Демерджиев подчерта, че в борбата с порочните изборни практики силовото ведомство ще приложи много повече ресурси като СРС-та например."Държавата ще вземе всички мерки, за да противодейства на техните доста изобретателни методи да манипулират изборния процес."

Новият МВР шеф призова и да се спре междуведомствената война между полицията и прокуратурата. "Нямам личен конфликт с Иван Гешев, повтарям го за Н-ти път. Имам принципно несъгласие, че г-н Гешев е човек, неподходящ да ръководи българската прокуратура и нищо не се е променило в тази посока, като многократно съм излагал аргументите си", засегна той старите си търкания с обвинител номер едно.

"Институциите МВР и прокуратура не могат да воюват помежду си, тъй като резултатът от това се отразява на всеки български гражданин. Ние ще работим с институцията прокуратура и с всеки български прокурор, който иска и може да изпълнява функциите си законосъобразно. В същото време ще алармираме обществеността ако и когато прокуратурата или отделни прокурори, в това число и главния прокурор, ни пречат да изпълняваме функциите си по опазване на обществения ред или блокират производства, по които сме извършили значителни действия и очакваме резултати", добави той.

Демерджиев по стъпките на Рашков бори криминалния вот

Демерджиев по стъпките на Рашков бори криминалния вот

Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков предаде официално "щафетата" на наследника си

А с какво министър Демерджиев ще бъде различен от министър Рашков? "Всеки е различен. Аз обикновено действам изключително енергично, основното ми изискване, навсякъде, където съм работил, е да се спазва закона. Ще бъда безкомпромисен съм всяко нарушение на закона от страна на служители, но в същото време забелязвам и обратната тенденция - няма респект към полицейските служители, стига се до посегателства върху тях. Така че работя и в двете посоки - утвърждавана на авторитета на полицията, но безкомпромисно отношение към тези служители, които нарушават закона", витиевато отговори новият министър.

"Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести. Няма да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР няма да провежда акции, които целят нещо друго, освен изпълнение на функциите му. Внимателно следим всички, за които има данни, че участват в някакви престъпни операции и извършват закононарушения, но няма да престъпим към арести, без да сме събрали нужните доказателства, за да сме сигурни, че тези действия са законосъобразни. Ако трябва кратко да ви отговоря, аз в тази ситуация не бих арестувал Борисов", доста по-конкретно коментира в последствие дейността на Рашков, що се касае до казуса с ареста на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, обявен в последствие на първа съдебна инстанция за незаконен.

Иван Демерджиев се отказа да е зам.-министър на Рашков

Иван Демерджиев се отказа да е зам.-министър на Рашков

Друг пост, за който бе спряган Демерджиев, бе за шеф на новата комисия КПКОНПИ