В отворено писмо-позиция до медиите бившият правосъден министър Иван Демерджиев опровергава информацията, че е приел поста заместник-министър на вътрешните работи.

В изявлението си Иван Демерджиев обяснява, че в последните месеци е водил разговори с правителството за пост, от който да продължи своята решителна борба с корупцията. Демерджиев е имал свои с"ъображения и обструкции" за мястото си в МВР, които са продължили и след съобщението от страна на пресцентъра на МС за назначаването му. Днес обаче Иван Демерджиев твърдо заявява, че това не е позицията, "от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото" Затова и явно я отказва.

"Никога не съм бягал от отговорност, когато съм имал яснота какво се очаква от мен и при какви условия ми се предлага да постигна заложените цели. В случая не получих докрай яснота по тези въпроси, поради което и не съм поемал отговорност. Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание - да помогна за реалната промяна в България", заявява Демерджиев.

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

За укриване на документи, за служебно влияние

Демерджиев заявява обаче и че дълбоко уважава министър Бойко Рашков и вярва, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години. Също така заявява и че е готов да продължи да помага на всеки, който има истинско желание да води борба с корупцията.

Припомняме, че освен като зам.-министър в МВР, Демерджиев бе спряган и като евентуален ръководител на новата комисия КПКОНПИ, след разделянето й, за каквато промяна в законодателството се обявиха от "Продължаваме промяната".

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Иван Гешев: Промените не трябва да личностно мотивирани

Припомняме, че Иван Демерджиев наследи на поста служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, когато той стана конституционен съдия. Демерджиев подкрепи напълно инициативите на своя предшественик за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, вкл. и конституционното дело, закриване на специализираното правосъдие и др. Допълнително Демерджиев внесе искане за наказание на главния прокурор Гешев и заместника му Цветанова, тъй като те са скрили информация за това как се разпределят делата на прокурорите.

По време на отчета на МВР вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че Демерджиев преди около седмица е бил назначен за зам.-министър на вътрешните работи. "Обаче там идеята беше малко по друга, той да поработи малко да ни помогне в този напрегнат момент сега в министерството, след което идеята беше за нещо различно." Но тъй като няма движение на това различното и за това колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност, обясни Рашков.