Двойни стандарти, фаворизиране на хора, които са далеч от изискванията за високи професионални и нравствени качества, и обслужване на статуквото в съдебната система. 
Това, според преподавателя по конституционно право Атанас Славов, е големият проблем на сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича този септември.

Припомняме, преди седмица ВСС избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Другият кандидат за поста бе Соня Янкулова - бивш зам.-военен министър и по-късно - зам.-вътрешен министър в кабинета на Тройната коалиция. Според Славов не е необходимо президентът Румен Радев да има специални мотиви, с които да не издаде указ за назначаването на Чолаков. 

Пред БНР Атанас Славов обясни, че доверието към този състав на ВСС е под 10%. Няма как да очакваме един избор да е достатъчно авторитетен, достатъчно легитимен при толкова ниско доверие. Изборът на Георги Чолаков се вписва съвсем хармонично в целия мандат на този ВСС.

И премиерът обсъди сигурността с Чайка

И премиерът обсъди сигурността с Чайка

Развитието на търговията с Русия от взаимна полза, според Борисов

Не можеш да избереш нещо, което не приемаш, обясни Славов. При тези мотиви президентът не е нужно да ползва някакъв твърде висок стандарт за противозаконност или противоконституционност. Не е нужно мотивите да са на това ниво.
Президентът като орден, който издава указа, намира собствено убеждение, собствена воля и може да ползва включително мотиви по целесъобразност от гледна точка на Конституцията и на закона, т.е. липсата на достатъчно легитимност, липсата на проведено задълбочено изслушване, съмненията, които витаят около професионалната биография на кандидата.

Цацаров се срещна с Чайка, ще си сътрудничат за тероризма

Цацаров се срещна с Чайка, ще си сътрудничат за тероризма

Ръководителите на прокуратурите подписаха Програма за сътрудничество

Славов коментира и посещението на руския генерален прокурор в България. За него е притеснително, че генералният прокурор на Русия - Юрий Чайка, се среща в България с вицепрезидент, с министър на правосъдието, с министър-председател и дори с патриарха. Според Славов, руският прокурор е трансмисията на олигархично авторитарния модел в Русия, без него този модел е невъзможен до голяма степен.

"За мен това прилича по-скоро на посещение на един вицекрал в подчинена територия, отколкото на главен прокурор с друг главен прокурор", обясни Атанас Славов.