На 1 ноември, за поредна година, в цялата страна стартира традиционната акция "Зима", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя.

МВР припомня, че тази година акцията ще се проведе на три етапа, като всеки от тях е посветен на различна група участници в движението и в рамките на всеки един етап има обявен тематично специален ден без жертви на пътя.

Тази седмица вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. А 6 ноември е определен като Ден без жертви велосипедисти.

Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.

Ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Важно е да сте видими отдалеч.

Велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата. Препоръчително е при зимни условияда не се използват велосипеди или други двуколесни превозни средства.

До 11 ноември безплатно проверяваме техническото състояние на колата си

До 11 ноември безплатно проверяваме техническото състояние на колата си

Проверката е част от акция "Зима"

По отношение на ППС с животинска тяга, най-често пътнотранспортните произшествия настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.

Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

Препоръчително е да оборудвате пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители, за да са видими за останалите участници в движението.