България е на първо място в Европа по брой на заболели от тения пациенти (ехинококоза), съобщават от Български ветеринарен съюз. От там посочват, че са необходими спешни мерки за разясняване на рисковете и средствата за предпазване от особено опасни заразни и паразитни болести по животните и хората.

В тази връзка от съюза започват съвместна инициатива с националния омбудсман за информиране на учениците за отговорността на собствениците на домашни любимци по отношение здравето на животните и хората.

Целта на обучението е при децата да се развие отговорно отношение както към хигиената, така и към грижата за домашния любимец.

От БВС съобщават, че България е и на едно от първите места по брой бездомни животни, които преди това са били домашни любимци.

Надяваме се, че кампанията ще осигури здравословна среда за живот на хората и ще намали до минимум нетолерантността между хора и животни, изтъкват от там.

Много хора все по-добре премислят отговорността, която поемат, взимайки за отглеждане домашен любимец. Но това често се отнася само до неговите насъщни дневни нужди като храна, вода и разходка. Хората все още не са достатъчно информирани по отношение на рисковете от заболявания, отнасящи се до техния любимец, но това е още по-важно за рисковете, касаещи тяхното лично здраве и това на останалите хора в контакт с тяхното животно, обясняват от съюза.

Пътищата за предаване на тенията например, преносителите и средствата за превенция от заболяването са важна и необходима информация за всеки човек, независимо дали отглежда домашен любимец.

Познанията, които ветеринарната медицина има в тази област са достатъчни, за да можем да намалим до минимум броя на заболелите хора и животни до инцидентни случаи. Същото се отнася и за заболявания като бяс, които от десетки хиляди години са били бич за човешкото и животинско здраве и живот.

Важно е също така да се знае и ролята и значението на бълхите, кърлежите, комарите и въшките за разпространението на редица болести по животни и хора. Такива са Ку-треската, Лаймската болест, Лайшманиозата, Дирофилариозата, Ерлихиозата и много други.

Но най-важното е да не забравяме, че 70% от болестите при хората са сходни и при животните, което означава, че могат да си ги предават едни на други, допълват ветеринарите.