Системата "AMBER Alert - изчезнало дете" значително повишава шансовете за откриване на изчезнало дете. Това заяви заместник-министърът по вътрешните работи Красимир Ципов в хода на пресконференция във връзка със стартирането на систематау нас.

Системата "AMBER Alert - изчезнало дете" ще се използва от ГДБОП за изпращане на информация за изчезнали деца до социалната мрежа "Фейсбук", където данните ще се разпространяват много бързо до многобройната аудитория на мрежата.  

Ципов обясни, че при получаването на данни за изчезнало дете, ще се изпраща сигнал до ГДБОП, стига сигналът да отговаря на изискванията между органите и социалната мрежа "Фейсбук". След това органите ще проверяват информацията и ще изготвя постер с подробна информация за изчезналото дете. Постерът ще се изпраща до "Фейсбук", a мрежата от своя страна ще разпространява информацията за изчезналото дете до всички потребители в радиус от 200 км от мястото, от което е изчезнало детето. Разпространена по този начин информацията може да доведе до бързото откриване на изчезналото лице. Ципов уточни, че заедно с информацията за липсващо дете ГДБОП ще предоставя и контакти, на които хората ще могат да информират при развитие денонощно.

Зам. вътрешният министър обясни и че системата ще може да се използва и за стари случаи с изчезнали деца.

Въвеждаме системата "AMBER Alert - изчезнало дете"

Въвеждаме системата "AMBER Alert - изчезнало дете"

Съвместно сътрудничество между МВР и Facebook

Първите часове след изчезването на дете са най-важни, стана ясно още на пресконференцията. Ако данните за липсващото дете се разпространи мигновено след подаването на сигнал, това може значително да повиши шансовете за намирането на детето. От значение са почти всички обстоятелства - облеклото на детето, къде се е намирало последно, дали е забелязано в превозно средство и други. Тези обстоятелства бързо могат да се променят, поради което навременното известие е от първостепенно значение. 
Началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че органите ще действат възможно най-бързо след подаването на сигнал. Информацията ще се разпространява в социалната мрежа до 30 минути след подаването на сигнал от ГДБОП.

България е една от първите държави в региона, която въвежда и използва при необходимост системата "AMBER Alert - изчезнало дете".

Денонощно сигнали могат да се подават на номер 02/ 982 83 53, както и на телефон 112.