На 20.01.2023 г. като обвиняем е привлечен Стамен Янев, бивш директор на БАИ - Българска агенция по инвестициите. За обвинението съобщават днес, 24 януари от СГП, като досъдебното производство бе образувано в началото на февруари месец 2022 г. Самото досъдебно производство бе образувано по сигнал на депутата от ДПС Хамид Хамид. Сигналът беше за 47 такива паспорта, но по-късно Хамид Хамид обяви, че те вече са 120 след анонимен сигнал в пощенската му кутия на депутат. Това съвпадна с един енигматичен призив на депутата Делян Пеевски също да бъде проверен, въпреки че негови колеги направиха намеци за връзка към Кирил Петков и Прокопиев.

От прокуратурата съобщават, че Стамен Янев е обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

От прокуратурата заявяват, че разследването по делото продължава.

Още през февруари месец 2022 г. Стамен Янев отрече да е имало акция на спецпрокурори в институцията, отхвърли обвиненията, а и обяви, че Българската агенция за инвестиции не може да е замесена в този корупционна схеми, тъй като тя не издава гражданство, а само предоставя удостоверения, на чиято база се кандидатства.

Агенцията за инвестиции отрича да е проверявана от Спецпрокуратурата

Агенцията за инвестиции отрича да е проверявана от Спецпрокуратурата

Институцията не издавала златни паспорти

Припомняме, в сигнала се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Месец след подаването на сигнала от страна на ДПС Народното събрание отмени закона, който позволяваще даването на гражданство срещу инвестиции.

ЕК призовава за незабавна отмяна на златните паспорти в ЕС

ЕК призовава за незабавна отмяна на златните паспорти в ЕС

Комисията иска и гаранции, че са въведени строги проверки за справяне с проблема