Депутатите приеха почти единодушно да отпадне българското гражданство срещу инвестиции. "За" гласуваха 179, против нямаше, 1 се въздържа. Гласуването се проведе в началото на пленарния ден, който стартира с разглеждане на промени в Закона за българското гражданство на второ четене. Дискусия нямаше.

Предложението на Министерски съвет практиката българското гражданство срещу инвестиции да бъде прекратена се аргументира с искането на Европейската комисия. Мотивите на Брюксел са, че всяко лице, което притежава гражданство на държава членка, е едновременно гражданин и на съюза, и има всички права и привилегии, които произтичат от него. По-специално правото на свободно движение. България е сред трите страни от ЕС, в които получаването на златен паспорт в замяна на инвестиции все още беше възможно. Другите две са Кипър и Малта.

Мнение имаше по въпроса за прекратяване на неприключените молби, решение, взето от парламентарните комисии. Депутатът от "Възраждане" Петър Петров поиска да се вземе решение да се прекратят производства от преди 5 г. или 10 г., но да не се прекратяват неприключените. "Става дума за над 100 заявления, подадени преди 12 март 2021 г., когато паспорт срещу инвестиции касаеше инвестирането в ценни книжа - говорим за инвестирани над 200 млн. лв. Ако се приеме, тези пари ще се върнат. Не виждам защо да ги губим", каза в мотивите си депутатът.

Народните представители приеха и параграф 9 на закона, предложение на ДПС - според който в 6-месечен срок ДАНС ще извърши проверка на всички преписки по този закон, считано от влизането в сила.

ЕС очаква страната ни да забрани „златните паспорти“ до дни

ЕС очаква страната ни да забрани „златните паспорти“ до дни

Те облагодетелстват съмнителни личности и тъмен бизнес

Крум Зарков от БСП взе отношение, че решението днес е срещу създадената схема за "златните паспорти" и поиска прекратяване на производствата по по-стар ред, тъй като няма нови молби. "След като законопроектът бъде приет, ще свали България от държавите от ЕК, в които се дават златни паспорти, особено за хората, развявали български паспорт, без да са инвестирали нито един лев в нашата икономика".

Хамид Хамид от ДПС посочи, че сме успели да свалим България от страните, сочени с пръст за продажба на българско гражданство, но не е постигнат успех с "пребиваването на основание инвестиции". ДПС ще внесе предложения и за този проблем, ще се мисли дали да е с по-строга регулация или изцяло отмяна.

ДПС доволни, че сме изчистили лицето на страната като търговец на гражданство
Обновена

ДПС доволни, че сме изчистили лицето на страната като търговец на гражданство

Проверката щяла да докаже набеждаване на Пеевски по Магнитски

През януари 2022 г. Жозеп Борел настоя за пореден път България и Малта да се откажат от режимите за предоставяне на гражданство и т.нар. златни паспорти.

Още през 2019 г. правителството на ГЕРБ предложи промяна в режима на даване на гражданство срещу инвестиции. В началото на тази година МП също заяви, че режимът ще бъде отменен. От ДПС предложиха отделен законопроект, а и включиха предложенията си в идеите за промяна на Конституцията.