ЕС очаква България да одобри през близките дни отпадането на т. нар. "златни паспорти", при които се дава гражданство срещу инвестиции, съобщи нова телевизия с позоваване на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Тази вечер Европейският парламент за пореден път призова да се спре издаването на такива паспорти.

Вносителката на доклада Софи инт Велд настоя до края на годината Европейската комисия да представи законопроект за забрана на тези паспорти. Тя подчерта, че тази практика не води до привличане на истински инвестиции, а за чрез нея се облагодетелстват съмнителни личности и тъмен бизнес, легитимират се пари с неясен произход.

Тя посочи, че от такива паспорти се възползват предимно руски граждани, мнозина от които са олигарси, свързани с Кремъл. Те избягват санкции, когато използват европейските си паспорти.

Спецпрокуратурата работи по ОПГ за златни паспорти

Спецпрокуратурата работи по ОПГ за златни паспорти

Производството е на много ранен етап

Това трябва да спре, категорична е евродепутатката.

Инт Велд напомни, че ЕП се обяви срещу тези паспорти още през 2014 година.

Според нея е редно държавите, които са издавали паспортите, да споделят получените облаги с бюджета на ЕС. Тя настоя също да се забрани на чужди държави, които имат безвизов режим с ЕС, да издават "златни" паспорти.

От своя страна Дидие Рейндерс заяви, че е добра новина, че Кипър е премахнал изцяло тази практика, а Малта е спряла издаването на паспорти за граждани на Русия и Беларус.

Той изтъкна, че ЕК отчита факта, че "златните паспорти" пораждат сериозен риск от корупция и пране на пари, както и риск за сигурността. По думите му, в днешната обстановка е неприемливо граждани на Русия и Беларус да получават паспорти от ЕС срещу заплащане.

Еврокомисарят по вътрешните работги Илва Йохансон посочи, че гражданството на ЕС е едно от най-големите достижения, ценено по цял свят, и не бива да се продава.

ЕП: България да се откаже от „златните паспорти“, нужен е единен подход на ЕС към Русия

ЕП: България да се откаже от „златните паспорти“, нужен е единен подход на ЕС към Русия

Да се преразгледат енергийните проекти…