Първото заседание на Националния пандемичен комитет след съставянето на новия кабинет ще се състои днес, съобщават от пресцентъра на министерството на здравеопаването.

Председател на комитета е вицепремиерът Симеон Дянков, а зам.-председател е здравният министър д-р Божидар Нанев. На него ще бъдат обсъдени взетите до момента мерки за недопускане разпространението на грипния вирус А(H1N1) и следващите действия, които ще се предприемат.

Комитетът ще определи и рисковите групи, за част от които държавата ще осигури ваксини срещу пандемичния грипен вирус. Съгласно критериите на СЗО в тях влизат децата, хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания, с вродена или придобита имунна недостатъчност, бременни жени, лекари, както и служителите в системата на МВР и отбраната.

В повечето случаи новият грипен вирус А (H1N1) протича леко, без опасност за живота на хората. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар, да не ходи болен на работа или училище и да не разпространява допълнително вируса.