15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд са си направили отвод по делото за обжалване на ареста на Иван Евстатиев, съобщават от съдебната институция.

Припомняме, че бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен за изнасилването на 16-годишна ученичка. Самият той призна, че е имало сексуален контакт, но твърди, че бил доброволен. На 19 януари Районният съд в Панагюрище остави Евстатиев в ареста с мярка „задържане под стража”.

Пловдивският окръжен съд поема делото срещу екскмета Иван Евстатиев

Пловдивският окръжен съд поема делото срещу екскмета Иван Евстатиев

Реши ВКС

Обвиняемият Евстатиев е работил като прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик и после като адвокат в Адвокатска колегия-Пазарджик. Той е бил и кмет на областния център. Именно във връзка с работата му през годините, магистратите са контактували с Евстатиев. Съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са решили да си направят отвод за разглеждане и решаване на делото, за да се изключат всякакви съмнения за наличие на предубеденост.

Отвод не са си направили двама съдии. Те обаче не могат да сформират въззивен състав, който да разгледа въззивната мярка. Това е причината делото да се прекрати с разпореждане на шефката на съда Елеонора Серафимова. То е изпратено на Върховния касационен съд (ВКС), който да определи друг, но еднакъв по степен съд, който да го разгледа.