Пловдивският окръжен съд да гледа обжалването на ареста на Иван Евстатиев. Това е определил Върховният касационен съд (ВКС), след като Пазарджишкият окръжен съд се отказа от делото за изнасилване срещу бившия кмет на Стрелча.

Припомняме, по-рано 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд си направиха отвод по делото за обжалване на ареста на Иван Евстатиев. Мотивите им са свързани с това, че са контактували често с обвиняемия във връзка с работата му през годините. Някои от съдиите са имали и лични познанства. Затова те искат да се изключат всякакви съмнения за наличие на предубеденост.

Пазарджишкият съд се отказа от делото за изнасилване срещу Иван Евстатиев

Пазарджишкият съд се отказа от делото за изнасилване срещу Иван Евстатиев

Искат ВКС да определи друг съд

Двама съдии не са си направили отвод, но те не могат да сформират въззивен състав, който да разгледа въззивната мярка. Заради това шефката на съда прекрати делото и го изпрати на ВКС, който да определи друг, но еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Касационният съд явно е преценил, че това може да стори Пловдивският окръжен съд. Решението на тричленния състав на съда не подлежи на обжалване, поясняват от съдебната институция.

Делото в Пазарджишкия окръжен съд е образувано по жалба на обвиняемия Евстатиев. Той протестира решението на Районния съд в Панагюрище, който го остави за постоянно в ареста.