Софийският градски съд отложи делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Отлагането се наложи заради болен адвокат, съобщава БНР.

Минути преди това Пенгезов се оплака, че процесът срещу него върви много мудно. Заедно с Пенгезов подсъдими по делото за злоупотреба с европейски средства са още седем души. Самият Веселин Пенгезов смята, че делото ще приключи с оправдателна присъда.

Съдебното заседание съвпадна с втората година от отстраняването на Пенгезов от Апелативния съд. От този момент съдът няма титуляр. Пети пореден опит да бъде избран наследник на Пенгезов Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи в средата на юни. Веселин Пенгезов прогнозира провал на този опит.

Той смята, че хората се страхуват да се кандидатират за председател, защото става въпрос за стратегически съд. Всички били с впечатлението, че всичко зависи от председателя, но според Пенгезов това не е вярно.

По думите му председателят е администратор на чистачките и на съдебните деловодители. Затова хората би било страх.

Докато съм подсъдим никой няма да ме избере за председател отново, макар че им се иска на много хора пак аз да бъда председател, има тапа”, коментира Пенгезов. Той допълни, че докато Цацаров е на власт, това няма как да стане.