Задържаха петима души за пране на пари в размер на 900 000 евро, съобщават от полицията.

При специализирана полицейска акция са били претърсени 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш. Действията са втори етап от работата по случай, касаещ "пране на пари" - 900 000 евро. Средствата са от измама, осъществена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.нар. "бушон". При разследването е била установена система от последвали преводи към различни сметки на българи, както и търговски дружества у нас и в чужбина.

При претърсванията били иззети голям брой доказателства, свързани с престъпната дейност - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флашпамети и други устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Конфискуван е и пистолет без документи.

Петима души са задържани за 24 часа. Те са добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство.

Организаторът на схемата е приведен във варненския затвор. Той е бил издирван за влязла в сила присъда "лишаване от свобода" и червена бюлетина на Интерпол. Мъжът има множество криминални прояви за различни престъпления.