Ескейп Разрешителните за оръжие на лицата, задържани във връзка с инцидента в дискотека “Ескейп”, сте ги дали вие.
Така вътрешният министър Петканов отговори на критиките на синия депутат Йордан Соколов за това, че разрешително за оръжие имат криминално проявените лица, разпитани във връзка с престрелката и побоя в “Ескейп”.
Ние сега трябва да поправим грешките, допуснати от вас, добави Петканов.
Той уточни, че в момента се извършва проверка за необходимостта от притежание на оръжие на задържаните охранители. Ако се установи, че тази необходимост не може да бъде доказана, то ще им бъде отнето, подчерта Петканов. Той беше категоричен, че вече са взети мерки за затягане режима за издаване на тези разрешителни.

След инцидента са иззети 25 броя оръжие от общо 45 разпитани, съобщи министърът по време на парламентарния контрол. По думите му всички те са заявили, че по време на инцидента не са носили оръжие, не са чули изстрели и не са участвали в сбиване. Във връзка с това са назначени експертизи на оръжията, за да се уточни с кое от тях е стреляно. Свалена е и ацетонова натривка от ръцете на всички задържани.

Министър Петканов призова очевидците на инцидента да съдействат на полицията, защото по думите му, не може от 2000 човека никой нищо да не е видял. Той увери, че анонимността на свидетелите ще бъде запазена.